אפליה בעבודה על רקע דתי היא סוג של אפליה במקום העבודה, המתרחשת כאשר עובד זוכה ליחס שלילי בגלל דתו. זה יכול ללבוש צורות שונות, כולל סירוב לעבוד, פיטורין, הורדה בדרגה או סירוב לקדם את הפרט. זה כולל גם הטרדה וצורות אחרות של יחס לא שוויוני במקום העבודה על בסיס אמונות דתיות.
במקרים מסוימים, מעסיקים עשויים שלא להיות מודעים לכך שהם מפלים עובדים על רקע דתם. לדוגמה, למעסיק עשוי להיות קוד לבוש שתקף לכולם, אך יש לו חריג עבור אלה עם כיסוי ראש דתי (למשל, נשים מוסלמיות). במקרה זה, המעסיק אינו מודע לכך שהם מפלים לרעה את מי שלובשי כיסוי ראש מסיבות דתיות משום שיצרו חריג לסוג אחד
אפליה בעבודה על רקע דתי היא אחת הצורות הנפוצות ביותר של אפליה במקומות עבודה. זה יכול לקרות כאשר מעסיק מפלה עובד או עובד פוטנציאלי בגלל שהם בני דת מסוימת או בעלי אמונות דתיות שונות מאלו של המעסיק.
זה יכול לקרות כאשר מעסיק מפלה עובד או עובד פוטנציאלי בגלל שהם בני דת מסוימת או בעלי אמונות דתיות שונות מאלו של המעסיק.
חוסר שוויון בעבודה – ואיך ניתן להתמודד איתו
נושא אי השוויון במקום העבודה אינו חדש. זה קיים כבר עשרות שנים וזה עדיין בעיה היום. חוסר ההגינות בכוח העבודה מותיר אנשים רבים מרגישים שלא ניתנות להם אותן הזדמנויות כמו עמיתים אחרים.
ישנן מספר דרכים שבהן אי השוויון מתבטא בסביבת עבודה, ביניהן: שכר לא שוויוני, יחס לא הוגן וגישה לא שוויונית להזדמנויות. למרות שנראה שהבעיות הללו נפוצות יותר בתעשיות מסוימות, הן קיימות בכל מקום.
אי שוויון בעבודה יכול להוביל לתחושות של תסכול וטינה בקרב העובדים. תחושות אלו עלולות לגרום לשיעור תחלופה מוגבר או לירידה בתפוקה בקרב עובדים שחשים לא מוערכים על ידי המעסיק שלהם.
פערי השכר בין המינים הם הדוגמה המוכרת ביותר לאי שוויון במקום העבודה. פערי השכר בין המינים יכולים להיות מוסברים על ידי מספר גורמים הכוללים הבדל בסוגי המשרות בהן עובדים גברים ונשים, הבדלים בשעות העבודה והבדלים ברמות הניסיון.
בנוסף לכך, קיימות צורות נוספות של אי שוויון בעבודה. צורה אחת כזו היא גיליזם שהוא אפליה נגד אנשים על רקע גילם. ניתן לראות זאת באמצעות תת-ייצוג של עובדים מבוגרים בדירקטוריונים של החברה או בקרב בכירים.
איך ניתן להתמודד עם חוסר שוויון בעבודה
כדי למנוע אי שוויון במקום העבודה, עלינו להיות מודעים לדברים הבאים:
– פערי השכר בין גברים לנשים עדיין רווחים במדינות רבות.
– לנשים יש סיכוי נמוך יותר לקבל תואר אקדמי מאשר לגברים.
– במדינות מסוימות אסור לנשים לעבוד מחוץ לבית.
– נשים נוטות יותר להטריד בעבודה מאשר לגברים.
– נשים נוטות פחות לקידום מגברים.
חשוב שמעסיקים יקחו בחשבון את הגורמים הללו בעת גיוס עובדים חדשים או קידום עובדים.
אי שוויון מגדרי ניתן לראות בהיבטים רבים ושונים של מקום העבודה. לדוגמה, נשים נוטות יותר להתקבל לעבודה בשכר נמוך יותר מאשר גברים. גברים נוטים גם לקבל קידום מאשר נשים, מה שמנציח את מעגל אי השוויון. נשים מהוות רק 3% מהמנכ"לים בחברות S&P 500 ורק 24% מהמנהלים בחברות Fortune 500.
הצעד הראשון לפתרון בעיה זו הוא הכרה בכך שקיימת בעיה ושצריך לפתור אותה.
בעיית אי השוויון בעבודה היא סוגיה מורכבת, הדורשת גישה רבת פנים. חשוב לקחת בחשבון את ההיבטים הבאים:
- הצורך בשכר שווה עבור עבודה שווה;
- הצורך בתנאי עבודה הוגנים;
- הצורך במתן טיפול ותמיכה למי שמתקשה באיזון בין עבודה לחיים.